Tollkaoset fra Trump – hva skjer med eiendom?

Haakon er leder for analyse og verdivurdering i Malling & Co, og har jobbet i Malling med analyse av næringseiendom siden 2010. Han har en mastergrad innen Industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU i Trondheim, og har senere fullført en Executive MBA i finans ved NHH
Det eneste som synes sikkert siden vi sist skrev om mulige implikasjoner av president Donald Trumps politikk for norsk næringseiendom, er at usikkerheten har økt (Les forrige sak her).
Det eneste vi faktisk med sikkerhet vet i skrivende stund (13. april 2025) er at Trump liker toll og forhandlinger. Toll er innført, økt, redusert og pauset, og endringer skjer fra dag til dag. Men toll blir det, siden Trump liker det. Men hvordan forhandlingene ender, gjenstår å se. Vi vet derfor ikke hvor store eller eksakt hvordan tollsatsene blir.
På «Liberation Day» 2. april ble det innført en generell varetoll fra 10% til 50% på nærmest alle land og territorier. Grunnlaget for tollsatsene syntes veldig vilkårlig, og markedene reagerte umiddelbart kraftig negativt. Etter kraftig nedgang på nesten alle aktiva, inklusive amerikanske statsobligasjoner, annonserte Trump en “pause” på 90 dager, der Trump tilsynelatende skal vise sine forhandlingsevner. Vinglingen gjør kaoset komplett og eksemplifiserer hvor vanskelig det er for bedrifter og forbrukere å planlegge investeringer og forbruk i et brått skiftende tollregime. Selv om Norge «bare» har fått 15 % toll i den første lanserte planen, og eksporten direkte til USA kun utgjør 3 % av Norges totale eksport (se her for oversikt over handelen med USA), er det alle de indirekte effektene på verdenshandelen og finansmarkedene som slår hardest for Norge.
Usikkerhet og overraskelser
Det er vanskelig å forstå det økonomiske rasjonale for tollene, annet enn at de skal gjøre “America Great Again”. Nærmest daglig kommer det imidlertid rare unntak. Det siste er at smart-telefoner produsert i Kina skal slippe toll, ettersom det kommer til å gjøre Apples iPhone så dyre.
Et viktig poeng er at halvparten av all import til USA er innsatsvarer i innenlandsk produksjon, og mye av dette eksporteres igjen: Det vil gjøre amerikansk eksport veldig mye dyrere. En mer riktig toll ville være bare på ferdigproduserte importvarer, men det er (foreløpig) ikke planen. Det ville fungert mer som en merverdiavgift for den amerikanske staten (men altså bare på importerte produkter).
Med et mye større budsjettunderskudd enn for bare få år siden, står landet rett og slett i fare med å misligholde verdens viktigste aktivaklasse; amerikanske statsobligasjoner, som anses som verdens sikreste investering. De kan alltids trykke mer penger for å betale for seg (USAs unike privilegium som verdensvaluta), men det er ikke sikkert alle som låner USA penger finner seg i en slik løsning.
Usikkert hvor mye press Trump tåler fra markedet
Aksjemarkedets negative reaksjon på tollnyheter og positive reaksjon på utsettelsen 9. april kan tolkes som et bevis på at Trump lytter til markedet og lar seg styre når børsindeksene stuper. Om det er tilfelle, eller om utsettelsen bare er nettopp det, en utsettelse, er vanskelig å si. Mest sannsynlig vil Trump fortsette å sjokkere, og at hans grep for å styrke industriproduksjon og lavere gjeldsbelastning for USA vil fortsette å prege og mulig overraske finansmarkedene fremover. Et annet spørsmål er om Trump etter hvert vil få mer motstand fra Senatet eller representantenes hus. Presset fra amerikanske ledere i næringslivet og finansverdenen fremstår i hvert fall som massivt allerede. Til nå har presidenten brukt en bestemmelse i den amerikanske lovgivningen som gir ham vide fullmakter dersom landet står overfor en “nasjonal nødsituasjon” (National Emergencies Act fra 1976). Både Senatet og domstolene kan imidlertid utfordre disse, men foreløpig ser det ut til at både flertallet i Senatet og domstolen er lojale til Trump. Det kan imidlertid endre seg.
Motstridende effekter i rentemarkedet
Ser vi på rentene, og spesielt rentene på de lange amerikanske statsobligasjonene så har rentene på disse steget markant i april, og SWAP-spreaden har gått kraftig negativt (det vanlige er positiv swap-spread). Selv om det kan være mange effekter som påvirker prisingen av amerikanske Treasuries, kan det tolkes som svekket tillitt til den amerikanske stat som låntaker og økt tro på at Trumps politikk svekker veksten og øker faren for resesjon. Når det i tillegg skal gjøres grep som svekker veksten, både øke tollsatsene og kutte offentlig pengebruk, så kan dette gjøre gjelden vanskeligere å håndtere. Trumps høyst eksperimentelle finanspolitikk kan gjøre USAs gjeld tung å bære. USAs statsfinanser er preget av underskudd og gjeld, og selv om Trumps tiltak skulle ha positive effekter, monner det lite i forhold rentekostnadene som gammel statsgjeld etter hvert må refinansieres til. Det er derfor imperativt at rentene på USAs statsgjeld kommer ned. Men det er altså det motsatte som har skjedd til nå. Med et mye større budsjettunderskudd enn for bare få år siden, står landet rett og slett i fare for å misligholde verdens viktigste aktivaklasse; amerikanske statsobligasjoner, som anses som verdens sikreste investering. De kan alltids trykke mer penger for å betale for seg (USAs unike privilegium som verdensvaluta), men det er ikke sikkert alle som låner USA penger finner seg i det som en løsning.
Her er noen av våre tanker for sannsynlige effekter med Trump (per 13. april 2025):
- Risikopåslagene i alle aktivaklasser vil øke med økt usikkerhet. I Norge har vi uvanlig lav risikopremie i eiendom, mye drevet av tro på inntekstvekst og/eller fallende renter. Dersom troen på begge deler svinner hen, kan høyere risikopremie bli et faktum, og da vil mest sannsynlig yieldene komme opp. Det er fare for at risikoprising vil overkjøre synet på god eiendom som en trygg havn. Vi ser derfor risiko for en liten yieldoppgang i løpet av året.
- Aksjefall kan gi mindre billigere penger til eiendom på litt sikt: Det er en kjent sak at mye av kapitalen til eiendom har vært drevet av «billige» egenkapital-penger som kan akseptere lav yieldspread. Mange av disse investorene har kommitert kapital til eiendom som følge av høy verdivekst i aksjer siste årene, og dermed kommer den motsatte effekten når verdier faller. Dette tar imidlertid litt tid.
- Høyere inflasjon: Det kan være risiko for lavere inflasjon på enkelte importerte varer i det korte bildet fordi USA nå har innført skyhøye tollsatser mot Kina. Det kan tenkes at disse varene da dumpes til lavere priser i land som har lav toll. Norge har stort sett ikke toll på annet enn tekstilvarer og landbruksvarer, men andelen av varer fra Kina i KPI er relativt begrenset, selv om import fra Kina utgjør ca. 12 %. Effekten vi har sett så langt, med svakere krone vil antagelig motvirke dette. På lengre sikt vil antagelig høyere usikkerhet for toll gi lavere investeringstakt og dyrere varer. De langsiktige effektene er derfor mest sannsynlig høyere inflasjon.
- Økt risiko for stagflasjon: Stagflasjon, altså lav vekst og høy inflasjon er ikke et godt scenario, spesielt ikke for eiendom. Mens Jerome Powell etter alle solemerker ikke blir gjenvalgt som sentralbanksjef i 2026, ligger det der muligheter for at Trump kan få inn en av sine som er villige til å kutte renten etter hans formaninger, til tross for høyere inflasjon. Her hjemme vil dette antagelig ikke påvirke Norges Bank nevneverdig, foruten de vanlige kanalene for inflasjon og kronekurs.
- Exit- USA: Mange internasjonale investorer vil antagelig endre sine strategier for sine eksponeringer i USA. Noen av disse vil antagelig vurdere muligheter i Norden og Norge som for mange fremstår som et trygt og stabilt land. Kronen er riktignok en faktor her, og den er lite etterspurt i urolige tider som disse.
- Svakere krone/risk-off: Vi ser at kronen får juling når risikosentimentet svekkes. Dette kan føre til høyere renter her hjemme, alt annet like, ettersom Norges Bank har vært opptatt av den relative endringen i kronen og hvordan den kan slå ut på den langsiktige inflasjonen. Høyere renter er ikke en fordel for eiendom.
- Kan bli økt behov for lager til eksport: I USA ser vi blant annet i en rapport fra vår alliansepartner Savills at behovet for lager vil kunne øke med tollkaoset som nå har oppstått. I Norge tror vi derimot disse effektene kan være tilsvarende for eksportører. Selv om mye av eksporten er varer som ikke egner seg for vanlige lagre og antagelig vil bli solgt i andre markeder, så kan noe av dette kanskje skape behov for mer kortsiktig lagring på norsk jord i påvente av tollavklaringer eller andre kunder.
Ønsker du innsikt som gir deg et konkurransefortrinn og skaper verdi i et komplekst marked? Last ned vår siste markedsrapport her
Kontakt vår analyseavdeling i dag, og få den støtten du trenger for å ta bedre beslutninger.
Motta rapporter og informasjon direkte i din e-post
Siste artikler
ARKIV
- april 2025 (6)
- mars 2025 (8)
- februar 2025 (5)
- januar 2025 (6)
- november 2024 (5)
- oktober 2024 (7)
- september 2024 (5)
- august 2024 (3)
- juli 2024 (3)
- juni 2024 (3)
- mai 2024 (4)
- april 2024 (4)
- mars 2024 (5)
- februar 2024 (5)
- januar 2024 (6)
- desember 2023 (3)
- november 2023 (6)
- oktober 2023 (5)
- september 2023 (1)
- august 2023 (4)
- juli 2023 (5)
- juni 2023 (4)
- mai 2023 (5)
- april 2023 (3)
- mars 2023 (3)
- februar 2023 (3)
- januar 2023 (5)
- desember 2022 (2)
- november 2022 (3)
- oktober 2022 (11)
- september 2022 (2)
- august 2022 (5)
- juli 2022 (4)
- juni 2022 (4)
- mai 2022 (1)
- april 2022 (5)
- mars 2022 (5)
- februar 2022 (3)
- januar 2022 (5)
- desember 2021 (2)
- november 2021 (5)
- oktober 2021 (3)
- september 2021 (3)
- august 2021 (2)
- juli 2021 (1)
- juni 2021 (8)
- mai 2021 (3)
- april 2021 (1)
- mars 2021 (5)
- februar 2021 (4)
- januar 2021 (7)
- desember 2020 (5)
- november 2020 (4)
- oktober 2020 (5)
- september 2020 (4)
- august 2020 (3)
- juli 2020 (4)
- juni 2020 (5)
- mai 2020 (5)
- april 2020 (5)
- mars 2020 (7)
- februar 2020 (3)
- januar 2020 (5)
- desember 2019 (4)
- november 2019 (4)
- oktober 2019 (4)
- september 2019 (4)
- august 2019 (4)
- juli 2019 (6)
- juni 2019 (6)
- mai 2019 (5)
- april 2019 (5)
- mars 2019 (3)
- februar 2019 (4)
- januar 2019 (6)
- november 2018 (6)
- oktober 2018 (4)
- september 2018 (5)
- august 2018 (1)
- juli 2018 (1)
- juni 2018 (4)
- mai 2018 (5)
- april 2018 (7)
- mars 2018 (1)
- februar 2018 (2)
- januar 2018 (4)
- desember 2017 (5)
- november 2017 (6)
- oktober 2017 (3)
- september 2017 (3)
- august 2017 (2)
- juli 2017 (1)
- juni 2017 (1)
- mai 2017 (6)
- april 2017 (5)
- mars 2017 (5)
- februar 2017 (2)
- januar 2017 (8)
- november 2016 (2)
- september 2016 (2)
- august 2016 (1)
- april 2016 (2)
- januar 2016 (1)
- november 2015 (2)
- september 2015 (2)
- august 2015 (1)
- juni 2015 (3)
- mai 2015 (1)
- april 2015 (1)
- mars 2015 (1)
- februar 2015 (2)
- januar 2015 (1)
- november 2014 (2)
- november 2013 (2)
- oktober 2013 (2)
- august 2013 (1)
- juli 2013 (1)
- juni 2013 (2)
- desember 2012 (1)
- november 2012 (1)
- september 2012 (1)
- juli 2012 (1)
- juni 2012 (1)
- mai 2012 (1)
- desember 2011 (1)
- september 2011 (2)
- august 2011 (2)
- mars 2011 (1)
- desember 2010 (1)
- november 2010 (2)
- oktober 2010 (1)
- desember 2009 (1)
- november 2009 (1)
- mars 2009 (4)
- januar 2009 (1)
- desember 2008 (1)
- mai 2008 (1)
- desember 2007 (2)
- november 2007 (1)
- september 2007 (1)
- juli 2007 (1)
- mai 2007 (1)
- april 2007 (1)
- november 2006 (1)
- oktober 2006 (1)
- september 2006 (1)
- juni 2006 (1)
- april 2006 (1)
- februar 2006 (1)
- februar 2005 (1)