Due diligence i kjøp og salg av næringseiendom: En sjekkliste
Jørgen har jobbet i Malling & Co siden 2012 og vært Leder Business Management i perioden 2021 til 2023. Han er utdannet Bachelor i Økonomi og er statsautorisert regnskapsfører. Har flere års erfaring som fagperson, konsernregnskap og leder innen forvaltning av næringseiendom. I løpet av de siste årene har Jørgen i samarbeid med økonomidirektør bygd opp et slagkraftig og erfaringsrikt team på Malling & Co Forvaltning AS sin økonomiavdeling med rundt 70 dedikerte medarbeidere. Jørgen brenner for å stadig videreutvikle kolleger, systemer og effektivisere rutiner/arbeidsmetodikk. Jørgen er med i den ikke så kjente oversikten langtraver'n for Ullevål I.L. i Bandy, med 130 A-lagskamper. Han er også utpreget sosialt anlagt.
En «due diligence» er en øvelse i overblikk, presisjon, korte tidsfrister og mange involverte. Høye verdier står på spill. Basert på vår erfaring med over hundre DD-prosesser for handel av næringseiendommer de siste få årene, gir vi deg her en guide til hva du bør huske på for å sikre en trygg og effektiv prosess.
Hva er en due diligence?
En due diligence (DD) er en prosess der en potensiell kjøper av en eiendom gjør en grundig undersøkelse av dens juridiske, finansielle og tekniske tilstand for å avdekke eventuelle risikoer eller mangler før kjøpet.
Det starter i DD-rommet
En DD starter ofte med at kjøper sender en liste med spørsmål til selger. Så opprettes det et DD-rom, som er et datarom der alle dokumenter lagres trygt og tilgjengelig for alle, og hvor partene kan kommunisere med hverandre. Her svarer selger på spørsmål, som ofte følges opp med tilleggsspørsmål fra kjøper. Når partene mener at alle deler av transaksjonen er belyst, kan kontrakten ferdigstilles og signeres.
«The devil is in the details»
Som kjøper er målet med DD-en at man unngår å kjøpe «katta i sekken». Store verdier skal bytte eier og konsekvensene av å overse vesentlige detaljer (eller å ikke se sammenhengene og helheten), er derfor store – både i DD- og transaksjonsprosesser. I de neste fem punktene tar vi for oss noen av hoveddelene av DD-prosessen og gir deg noen sjekklister du kan følge. Deretter forteller vi litt om hvordan vi i Malling arbeider med slike prosesser. Det er viktig å presisere at sjekklistene nedenfor ikke er utfyllende.
1. Gjennomgå kontrakter og avtaler
Start med å samle inn og gjennomgå alle relevante kontrakter og avtaler knyttet til eiendommen eller selskapet. (I ni av ti tilfeller kjøper du ikke en eiendom, men et AS, som igjen eier eiendommen). Kompleksiteten i kontraktene og avtalen kan skjule risikoer som kan gi deg uventede forpliktelser eller tapte inntekter.
Sjekkliste:
- Vurder inntektssituasjon og forutsigbarhet for leieinntekter på lang sikt.
- Undersøk leietakernes betalingsevne.
- Forstå betingelser i leieavtalene inkludert forpliktelser og rettigheter.
- Sjekk leietakers vedlikeholds- og reparasjonsansvar.
- Undersøk om om leietaker overholder reguleringer og bruksformål.
- Klarlegg utleiers forpliktelser som oppgraderinger og vedlikehold.
- Sjekk for overtakelsesprotokoller.
- Sjekk at leieprisjusteringer er gjort i henhold til kontrakten og basert på riktig indeks.
- Sammenlign oppgitt areal i leiekontraktene mot faktisk areal og fakturert beløp.
- Kontroller spesifikasjoner om depositum og sikkerhetsstillelse.
- Definer hva som inngår i felleskostnader og eventuelle spesielle kostnader.
2. Gjennomfør finansielle analyser
Nå skal du gjøre grundige finansielle analyser for å vurdere den økonomiske situasjonen til eiendommen. Det innebærer blant annet å gjennomgå regnskap, tinglysninger, eventuelle festekontrakter og målebrev. Kjøper du et aksjeselskap, må også selskapsrettslige forhold gjennomgås, som firmaattester, aksjebok, aksjonæravtaler, og avtaler selskapet er bundet av. Ansatte og styremedlemmer og deres nærstående bør også vurderes for å identifisere eventuelle interessekonflikter som kan påvirke selskapets økonomiske status eller verdivurdering.
Sjekkliste:
- Gjennomgå og vurder regnskap, skattemeldinger og økonomiske rapporter.
- Analyser historiske transaksjoner, inkludert fusjoner og fisjoner.
- Sjekk tinglysninger og festekontrakter for juridiske rettigheter og forpliktelser.
- Kontroller målebrev for nøyaktighet i eiendommens grenser.
- Undersøk selskapsdokumenter, inkludert firmaattester og aksjebok.
- Gjennomgå aksjonæravtaler og andre bindende selskapsavtaler.
- Evaluer ansatte og styremedlemmers relasjoner for potensielle interessekonflikter.
- Analyser skattemessige fradrag og forpliktelser.
- Se på fremtidige forpliktelser og hvordan disse kan påvirke skatteplikten.
- Bekreft eierforhold.
- Sjekk at garantier og dokumentasjon for arbeid følger regelverket.
- Vurder leietakerstilpasninger og reguleringer i leieavtalen.
3. Sett deg inn i momsproblematikken
Som kjøper er det ditt ansvar å sikre at merverdiavgiften er behandlet korrekt før du overtar eiendommen. Slurver du her, kan det føre til store uforutsette utgifter. Anleggsmidlene representerer ofte den største verdien i transaksjonen og bør vurderes nøye. Tekniske og miljømessige faktorer bør også undersøkes. Har det vært aktivitet på eiendommen som har forårsaket miljøforurensning, vil det ikke bare koste dyrt å utbedre, men det kan også påvirke merverdiavgiftsbehandlingen. Riktig håndtering av merverdiavgiften er avgjørende i eiendomstransaksjoner, og vi anbefaler at både kjøper og selger konsulterer med fageksperter for å unngå fremtidige finansielle overraskelser.
Sjekkliste:
- Bekreft status for momsregistrering hos leietakere og eventuelle fremleieforhold.
- Samle informasjon om betydelige investeringer eller vedlikeholdsprosjekter og tilhørende avgiftsbehandling.
- Finn ut om det er risiko for momsfritak i eiendomsporteføljen.
- Klarlegg momsforpliktelser og eventuelle justeringsforpliktelser.
- Sjekk momsfradrag for utviklingsprosjekter.
- Gå gjennom prosentvise momsnøkler for kostnadsfordeling.
- Analyser byggetiltak og beskrivelse av tiltakene i justeringsoversikten.
- Undersøk momsbehandling av leieinntekter og tilhørende utgifter for samsvar med lover og regler.
- Vurder kostnader knyttet til eventuelle ledige lokaler og håndtering av dette.
- Sjekk arealer brukt til velferdsformål og merverdiavgiftsbehandlingen av disse.
4. Utfør en teknisk analyse
Gjør en grundig teknisk analyse av bygg, infrastruktur og systemer for å vurdere eiendommens tilstand. Kontroll på tekniske forhold og dokumentasjon er viktig og en god verdidriver for et bygg. Overser du tekniske mangler, kan det føre til dyre reparasjoner og rettslige ansvar.
Sjekkliste:
- Kontroller at branndokumentasjon og brannsikkerhetsstrategi er fullstendig.
- Vurder eiendommens brannsikkerhet, inkludert alarmer, dører og rømningsveier.
- Vurder tilstanden på sprinkleranlegg og ventilasjon.
- Gjennomgå servicerapporter for brannsikkerhet, IKT, heis og lignende.
- Bekreft tilgjengelighet av energiattest og miljøsertifisering.
- Avklar om det er forurensning i grunn og undersøk FDV-dokumentasjon på arbeid som er utført på eiendommen.
- Identifiser eventuelle mangler i henhold til forskrifter.
- Sjekk tekniske tegninger.
5. Reguleringer av eiendom og tomt
Når du håndterer reguleringsspørsmål knyttet til eiendommer og tomter, er det viktig å sikre overensstemmelse for å unngå økonomiske og juridiske risikoer.
Sjekkliste:
- Kontroller relevante reguleringer og forhold til naboer.
- Gjennomfør en analyse av eiendommen for å bekrefte matrikkel, grenser og parkeringsarealer.
- Vurder servitutter og rettigheter over egen eller andres tomt.
- Vurder adkomst til eiendommen
- Verifiser areal med arealbekreftelse.
- Sjekk ferdigattester og eventuelle rammesøknader.
- Forsikre deg om at bruken er i samsvar med reguleringer og brukstillatelser.
- Bekreft at utleie skjer til godkjente formål eller at samtykke for bruksendringer er innhentet.
Hvordan jobber Malling med DD-prosesser?
Malling dekker alle fagområder og hele verdikjeden innen næringseiendom. Vi bistår i flere titalls DD-prosesser hvert år, hvor vi holder i prosessen fra start til slutt.
Som oppdragsgiver får du et dedikert, tverrfaglig team. Vår rolle er å sikre en god kommunikasjonsflyt mellom partene, som ofte består av selger, kjøper, megler og advokat. Vi sikrer at alle dokumentene er samlet inn, hjelper med å stille de riktige spørsmålene eller besvare dem korrekt, og fungerer som en sparringspartner for kjøper eller selger. Vi benytter RPA-roboten Alfred til å innhente og organisere en stor del av dokumentasjonen som etterspørres.
Når det nærmer seg ferdigstilling av kjøpekontrakten kan det oppstå diskusjoner rundt kjøpesum og hva som menes med ulike formuleringen i kjøpekontrakten. Malling bidrar da til at prosessen ikke drar ut i tid ved å bistå i disse avklaringene. Videre passer vi på at riktig beløp blir betalt til riktig tid og at det regnskapsmessige og skattemessige er på plass. Her er vi selvfølgelig helt nøytrale og følger regelverket vi er underlagt som et autorisert regnskapsførerselskap.
Closing, dagen da eiendommen eller selskapet overtas, er ofte en annen dato enn selve den praktiske overleveringen av regnskapsførselen. Her oppstår det noen ganger misforståelser, har vi erfart. Vi i Malling kjenner til de fleste praktiske utfordringer i denne sammenhengen. Til slutt påser vi at punktene i kjøpekontrakten blir fulgt opp i overenstemmelse mellom partene.
Hva skal til for å gjennomføre en vellykket DD?
Det å gjennomføre en due diligence er en omfattende prosess som ofte medfører stramme tidsfrister og behov for spisskompetanse fra ulike fagfelt. For å unngå de mange fallgruvene i eiendomstransaksjoner er det essensielt å forstå risikobildet, kommunisere tydelig. Det er viktig å ha en sterk forståelse innen juridiske, tekniske og økonomiske fagområder. Har du ikke all denne kompetansen internt, bør du vurdere profesjonell bistand der det trengs. Av og til kan det være fornuftig å leie inn en ekstern part til å koordinere prosessen. Velkommen til Malling for en hyggelig prat om due diligence i forbindelse med kjøp eller salg av din næringseiendom.
LES OGSÅ: Optimaliser kontrollen over ditt eiendomsregnskap
LES OGSÅ: Mallings nye datavarehus gir gårdeiere unik innsikt i sine eiendommer
Totalleverandør med øye for detaljer
Som Norges største og eldste eiendomshus håndterer vi alle forhold rundt en eiendom på vegne av gårdeier. Vi i regnskapsavdelingen er særdeles interessert i eindomsregnskapet og har spisset vår avdeling og systemer mot nettopp eiendom. Dette gjør oss ekstra kvalifisert til å bistå profesjonelle eiendomsaktører med den økonomiske forvaltningen. I tillegg til ordinær regnskapsførsel kan vi også bistå inn i spesifikke prosesser der man trenger spesialistkompetanse. Vi har bidratt kunder gjennom krevende prosesser som kjøp og salg, due diligence samt andre komplekse transaksjoner. Vårt team har en god bredde i kompetanse og erfaring inn i de fleste områder.
Er du klar til å ta eiendomsforvaltningen til et nytt nivå? Kontakt Malling i dag.
Besøk også vårt digitale kunnskaps-bibliotek
Vi har blant annet laget e-bøker med tips og råd innenfor:
- Eiendomsutvikling
- Investeringer i næringseiendom
- Proptech
- Leietakertilfredshet
- Valg av kontorlokaler
Motta rapporter og informasjon direkte i din e-post
Siste artikler
ARKIV
- november 2024 (2)
- oktober 2024 (7)
- september 2024 (5)
- august 2024 (3)
- juli 2024 (3)
- juni 2024 (3)
- mai 2024 (4)
- april 2024 (4)
- mars 2024 (5)
- februar 2024 (5)
- januar 2024 (6)
- desember 2023 (3)
- november 2023 (7)
- oktober 2023 (5)
- september 2023 (1)
- august 2023 (4)
- juli 2023 (5)
- juni 2023 (4)
- mai 2023 (5)
- april 2023 (3)
- mars 2023 (3)
- februar 2023 (3)
- januar 2023 (5)
- desember 2022 (2)
- november 2022 (3)
- oktober 2022 (11)
- september 2022 (2)
- august 2022 (5)
- juli 2022 (4)
- juni 2022 (4)
- mai 2022 (1)
- april 2022 (5)
- mars 2022 (5)
- februar 2022 (4)
- januar 2022 (5)
- desember 2021 (2)
- november 2021 (5)
- oktober 2021 (3)
- september 2021 (3)
- august 2021 (2)
- juli 2021 (1)
- juni 2021 (8)
- mai 2021 (3)
- april 2021 (1)
- mars 2021 (5)
- februar 2021 (4)
- januar 2021 (7)
- desember 2020 (5)
- november 2020 (4)
- oktober 2020 (5)
- september 2020 (4)
- august 2020 (3)
- juli 2020 (4)
- juni 2020 (6)
- mai 2020 (5)
- april 2020 (5)
- mars 2020 (7)
- februar 2020 (3)
- januar 2020 (5)
- desember 2019 (4)
- november 2019 (4)
- oktober 2019 (4)
- september 2019 (4)
- august 2019 (4)
- juli 2019 (6)
- juni 2019 (6)
- mai 2019 (6)
- april 2019 (5)
- mars 2019 (3)
- februar 2019 (4)
- januar 2019 (6)
- november 2018 (6)
- oktober 2018 (4)
- september 2018 (6)
- august 2018 (1)
- juli 2018 (1)
- juni 2018 (4)
- mai 2018 (5)
- april 2018 (7)
- mars 2018 (1)
- februar 2018 (2)
- januar 2018 (4)
- desember 2017 (5)
- november 2017 (6)
- oktober 2017 (3)
- september 2017 (3)
- august 2017 (2)
- juli 2017 (1)
- juni 2017 (1)
- mai 2017 (6)
- april 2017 (5)
- mars 2017 (5)
- februar 2017 (2)
- januar 2017 (8)
- november 2016 (2)
- september 2016 (2)
- august 2016 (1)
- april 2016 (2)
- januar 2016 (1)
- november 2015 (2)
- september 2015 (2)
- august 2015 (1)
- juni 2015 (3)
- mai 2015 (1)
- april 2015 (1)
- mars 2015 (1)
- februar 2015 (2)
- januar 2015 (1)
- november 2014 (2)
- november 2013 (2)
- oktober 2013 (2)
- august 2013 (1)
- juli 2013 (1)
- juni 2013 (2)
- desember 2012 (1)
- november 2012 (3)
- september 2012 (1)
- juli 2012 (1)
- juni 2012 (2)
- mai 2012 (1)
- desember 2011 (1)
- september 2011 (2)
- august 2011 (2)
- mars 2011 (1)
- desember 2010 (1)
- november 2010 (2)
- oktober 2010 (1)
- desember 2009 (1)
- november 2009 (1)
- mars 2009 (4)
- januar 2009 (1)
- desember 2008 (1)
- mai 2008 (1)
- desember 2007 (2)
- november 2007 (1)
- september 2007 (1)
- juli 2007 (1)
- mai 2007 (1)
- april 2007 (1)
- november 2006 (1)
- oktober 2006 (1)
- september 2006 (1)
- juni 2006 (1)
- april 2006 (1)
- februar 2006 (1)
- februar 2005 (1)