Eiendomsforvaltning, Teknologi
Nye leieinntekter med smartere bruk av kjøkkenarealer
Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Store deler av døgnet står næringseiendom mer eller mindre tomme. Nå tester Malling & Co, Oslo Pensjonsforsikring og Watrium ut «spøkelseskjøkken» for å utnytte arealer på en bedre måte.
Spøkelseskjøkken (Ghost Kitchen) beskriver en ny type forretningsmodell for restaurantbransjen. Restaurantene tilbyr kun take-away gjennom apper som Wolt og Foodora. Det er ikke mulig å spise i de virtuelle restaurantene. Maten tilberedes og pakkes på kjøkken som vanligvis ville stått tomme.
Konseptet har fått stor medfart i utlandet og testes nå i Norge av oppstartsselskapet To Ghost. Selskapet bruker blant annet kjøkkenarealer i Dronning Eufemias gate 6B som forvaltes av Eiendomshuset Malling & Co på vegne av Watrium.
Sa opp jobben og åpnet virtuell restaurant
Bak selskapet To Ghost står Frøya Hetzel og Kristine Bakk som har fått med seg investor og restaurant-gründer Eric Christian King, investor Nils Erik Høver, TheFactory og 4Service.
Frøya Hetzel og Kristine Bakk.
– Da koronapandemien traff Norge sa vi opp jobbene våre og satset alt på å utvikle selskapet To Ghost. For oss var det innlysende at nordmenn ville bestille bøttevis med take away i tiden fremover. Det var som om universet ga oss et tegn på at det er nå eller aldri. Fra vi sa opp jobbene våre gikk det en drøy måned før den første virtuelle restauranten åpnet, sier Kristine Bakk.
Ideen går altså ut på å bruke kjøkken i næringsbygg som normalt ville stått tomme, såkalte «spøkelseskjøkken», for å tilberede take-away mat.
– Alt som tilberedes vet vi skal fraktes. Det gjør at vi kan gjøre kloke valg knyttet til meny, råvarer og ikke minst emballasje. Potensialet for konseptet er enormt, mener Bakk.
Hun støttes av lederen for Malling & Co Technology, Robert Skramstad:
– To Ghost tar tak i en utfordring eiendomsbransjen har slitt med lenge; Hvordan kan man bruke eksisterende arealer på en smartere måte?, spør Skramstad retorisk.
– Kantinekjøkken er både dyrt å bygge og står ledig store deler av døgnet. Tanken er at konseptet skal tilføre gårdeiere nye inntektsstrømmer og forbedre tilbudet i bygget til leietakere gjennom overtidsmat, sier Skramstad.
Robert Skramstad leder Malling & Co Technology. |
Malling & Co Technology arbeider for å styrke lønnsomheten i næringseiendom gjennom å ta i bruk ny teknologi i hele næringskjeden.
– Vi jobber med etablerte aktører, oppstartsselskaper og innovasjonsselskaper for å forbedre flere sider av næringseiendom. Alt fra utleieprosesser, til arealutnyttelse, drift og bespisningskonsepter. Målet er å tilføre gårdeiere og leietakere målbare gevinster, forklarer Skramstad.
Nå skal To Ghost starte opp en ny virtuell restaurant i Sørkedalsveien 8 som eies av Oslo Pensjonsforsikring og forvaltes av Malling & Co.
– Lanseringen har gått over all forventing. På under ett år bikket vi en million i omsetning. Totalt mottok vi 3.500 bestillinger i 2020. Nå forbereder vi oss på å starte enda et pilotprosjekt i Sørkedalsveien 8 på Majorstuen, sier Bakk.
Les også: Skramstad om PropTech; – Det er mye gimmick å styre unna
Ble kjent gjennom start-up program
Teknologientusiast Skramstad forklarer at han først ble kjent med To Ghost gjennom start-up akselerator programmet The Factory. Her har Skramstad vært mentor for flere oppstartsselskaper som søker å finne nyskapende løsninger for næringseiendom.
– For oss har samarbeidet med Robert vært veldig nyttig fordi han forstår næringseiendom, gårdeiere og leietakere godt. Det har gitt oss gode innspill og en bedre forståelse for vanlige problemstillinger i bransjen, sier Bakk.
Skramstad forklarer at det er viktig for Eiendomshuset Malling & Co å følge med på nye teknologiske løsninger som styrker verdien til næringseiendom.
– Kunder av eiendomshuset kan være trygge på at vi tester nye løsninger og er oppdatert på ny teknologi som gir gevinster for gårdeiere og leietakere. At vi kan bidra med kunnskap om næringseiendom til oppstartsselskaper tilfører både oss, gårdeiere, leietakere og selskapene verdi, sier Skramstad og skryter av Oslo Pensjonsforsikring og Watrium:
– Dette er fremoverlente gårdeiere som ønsker å teste nyskapende løsninger. Vi er helt avhengig av slike eiere for å kunne forbedre forvaltningen og arealutnyttelsen, sier Skramstad.
Les også: Ullevaal stadion satser på kunstig intelligens
Glede og panikk
De to kvinnelige gründerne bak To Ghost, Hetzel og Bakk, sto selv for matlagingen da den første restauranten åpnet. Det har endret seg.
– Det var en god blanding av glede og panikk da den første bestillingen tikket inn. Vi har fått en mye større respekt for kokkeyrke, og er nå glad for å ha fått med oss fire profesjonelle kokker som kan stå for tilberedningen, og vi ansetter flere i disse dager, forklarer Bakk.
I tiden fremover skal To Ghost sanke erfaringer og skru forretningsmodellen.
– Vi er fortsatt i en tidlig pilot-fase, men ser helt tydelig at dette er et levedyktig konsept som gir verdi til gårdeiere i form av at areal ressursene brukes i større grad enn tidligere. Når leietakerne kommer tilbake til kontoret blir det spennende å få tilbakemeldinger på om overtidsmaten slår an, forklarer Bakk.
Skramstad tror vi vil se flere løsninger som forbedrer arealutnyttelsen i næringsbygg fremover:
– Det er et tankekors at næringsbygg står tomme store deler av døgnet. Vi ønsker å teste nye løsninger som styrker lønnsomheten for næringseiendom, enten det handler om å behovsstyre driften eller å utnytte arealer på et mer lønnsomt vis. Om dette konseptet virkelig slår an kan det genere nye leieinntekter til gårdeiere i tiden fremover, avslutter Skramstad.
Klikk her for å komme i kontakt med Robert Skramstad.
Les også: Skramstad om PropTech; – Det er mye gimmick å styre unna
Les også: Tester sensorikk i egne lokaler
Les også: 4 tips for å lykkes med ny teknologi i næringseiendom
Les også: Ullevaal stadion satser på kunstig intelligens
BESØK OGSÅ VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK
Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:
- Eiendomsutvikling
- Investeringer i næringseiendom
- PropTech
- Forvaltning og leietakertilfredshet
- Energi og miljø
- Valg av kontorlokaler
Klikk her for å komme til vårt digitale kunnskaps-bibliotek.
Her finner du e-bøker om ulike temaer innen næringseiendom
Motta rapporter og informasjon direkte i din e-post
Siste artikler
ARKIV
- november 2024 (1)
- oktober 2024 (7)
- september 2024 (5)
- august 2024 (3)
- juli 2024 (3)
- juni 2024 (3)
- mai 2024 (4)
- april 2024 (4)
- mars 2024 (5)
- februar 2024 (5)
- januar 2024 (6)
- desember 2023 (3)
- november 2023 (7)
- oktober 2023 (5)
- september 2023 (1)
- august 2023 (4)
- juli 2023 (5)
- juni 2023 (4)
- mai 2023 (5)
- april 2023 (3)
- mars 2023 (3)
- februar 2023 (3)
- januar 2023 (5)
- desember 2022 (2)
- november 2022 (3)
- oktober 2022 (11)
- september 2022 (2)
- august 2022 (5)
- juli 2022 (4)
- juni 2022 (4)
- mai 2022 (1)
- april 2022 (5)
- mars 2022 (5)
- februar 2022 (4)
- januar 2022 (5)
- desember 2021 (2)
- november 2021 (5)
- oktober 2021 (3)
- september 2021 (3)
- august 2021 (2)
- juli 2021 (1)
- juni 2021 (8)
- mai 2021 (3)
- april 2021 (1)
- mars 2021 (5)
- februar 2021 (4)
- januar 2021 (7)
- desember 2020 (5)
- november 2020 (4)
- oktober 2020 (5)
- september 2020 (4)
- august 2020 (3)
- juli 2020 (4)
- juni 2020 (6)
- mai 2020 (5)
- april 2020 (5)
- mars 2020 (7)
- februar 2020 (3)
- januar 2020 (5)
- desember 2019 (4)
- november 2019 (4)
- oktober 2019 (4)
- september 2019 (4)
- august 2019 (4)
- juli 2019 (6)
- juni 2019 (6)
- mai 2019 (6)
- april 2019 (5)
- mars 2019 (3)
- februar 2019 (4)
- januar 2019 (6)
- november 2018 (6)
- oktober 2018 (4)
- september 2018 (6)
- august 2018 (1)
- juli 2018 (1)
- juni 2018 (4)
- mai 2018 (5)
- april 2018 (7)
- mars 2018 (1)
- februar 2018 (2)
- januar 2018 (4)
- desember 2017 (5)
- november 2017 (6)
- oktober 2017 (3)
- september 2017 (3)
- august 2017 (2)
- juli 2017 (1)
- juni 2017 (1)
- mai 2017 (6)
- april 2017 (5)
- mars 2017 (5)
- februar 2017 (2)
- januar 2017 (8)
- november 2016 (2)
- september 2016 (2)
- august 2016 (1)
- april 2016 (2)
- januar 2016 (1)
- november 2015 (2)
- september 2015 (2)
- august 2015 (1)
- juni 2015 (3)
- mai 2015 (1)
- april 2015 (1)
- mars 2015 (1)
- februar 2015 (2)
- januar 2015 (1)
- november 2014 (2)
- november 2013 (2)
- oktober 2013 (2)
- august 2013 (1)
- juli 2013 (1)
- juni 2013 (2)
- desember 2012 (1)
- november 2012 (3)
- september 2012 (1)
- juli 2012 (1)
- juni 2012 (2)
- mai 2012 (1)
- desember 2011 (1)
- september 2011 (2)
- august 2011 (2)
- mars 2011 (1)
- desember 2010 (1)
- november 2010 (2)
- oktober 2010 (1)
- desember 2009 (1)
- november 2009 (1)
- mars 2009 (4)
- januar 2009 (1)
- desember 2008 (1)
- mai 2008 (1)
- desember 2007 (2)
- november 2007 (1)
- september 2007 (1)
- juli 2007 (1)
- mai 2007 (1)
- april 2007 (1)
- november 2006 (1)
- oktober 2006 (1)
- september 2006 (1)
- juni 2006 (1)
- april 2006 (1)
- februar 2006 (1)
- februar 2005 (1)